עמוד ראשי / תינוקות / איך לשרוד את כל ארוחות החג עם התינוק?

איך לשרוד את כל ארוחות החג עם התינוק?

הגעתם בתחילת הערב, תינוק חדש במשפחה, כולם שמחים, ומתלהבים. התינוק מתחיל לעבור מיד ליד ולקבל חיבוקים ונשיקות מכל הנוכחים.

"בואו, תנו לנו ליהנות ממנה קצת"
"תראו כמה הוא ערני, צוחק ומחייך"
"תראו כמה הוא מדבר ומקשקש"
"איך הוא נהנה להסתכל על הבני דודים הגדולים"
"איך היא מבסוטה פה מול הטלויזיה"
"איזה סקרנית היא, תראי איך היא מתעניינת באוכל, במשחקים"

ואז…
כאילו לפתע, התינוק מתחיל לקטר, ולהיות חסר מנוחה
לא משנה מה עושים, מנדנדים, במנשא, מניקים, בקבוק, אמא, אבא, סבתא, סבא,
לא מצליחים להרגיע אותו. לכולם יש דעה משלהם, סיבה משלהם והתינוק ….סיוט, התינוק בוכה!!!!
לא מצליח לישון או לאכול אלא רק מקטר ולא נינוח.

והלילה בין שישי לשבת, בכל פעם אותו סיפור, נרדם לשעה-שעתיים ומתעורר, נרדם ומתעורר, נרדם ומתעורר.
smalltak
למה זה ככה?
אנחנו כיצורים חיים, בעלי שתי מערכות הורמונליות עצביות בגוף שמאזנות זו את זו.
האחת, המערכת הסימפטתית, מופעלת במצבי לחץ. היא מופעלת כשחל שינוי כלשהו, כשיש הרבה גירויים, אקשן, פחד ובמערכת הזו מופרש אדרנלין.
זו בעצם המערכת שאחראית על ההישרדות שלנו.
והשנייה, המערכת הפרה סימפטתית, מופעלת כמצבי רוגע, שלווה ונינוחות וזו המערכת האחראית על השינה, העיכול, הסוגרים, לידה, הנקה, מערכת החיסון, הרבייה וכו.

האדרנלין מעכב את המערכת הפרה סימפטתית. השחרור שלו בגוף הוא מאוד חד ולכן כשיש דבר מה מסויים שמלחיץ אותנו, באותו רגע מופרש אדרנלין בכמות גבוהה.

ילדים ותינוקות, מאוד רגישים לשינויים קטנים ולמצבים שונים והרבה פעמים מה שלא נתפס כגירוי עבורינו, יכול להיות גירוי מאוד מאוד משמעותי עבורם.

כאשר ישנה הפרשה של אדרנלין בגוף התינוק, הוא לא יצליח להירדם, יתקשה לאכול בצורה אפקטיבית ואם יאכל העיכול עשוי להיות פחות אפקטיבי (יותר גזים, פליטות, גרעפסים, הפסקות מרובות באוכל וכו') בנוסף, הפרשה מוגברת של אדרנלין לאורך זמן, יכולה להכניס את התינוק גם לתחושת עייפות מוגברת שתגרום הפרשה של עוד אדרנלין וכך יצרנו מעגל קסמים שיכול להפוך את התינוק להיות מאוד לא נינוח בשעות האלה ולגרור לילות שלמים של התעוררויות מרובות.

ארוחות חג מכילות את כל האלמנטים שגורמים להפרשה של האדרנלין, כלומר להפעלה של המערכת הסימפטתית.

הרבה אנשים שהתינוק לא רגיל לראות ביום יום, הרבה קולות, אורות, ריחות, הכל חדש, צבעוני, גדול והרבה מזה. או במילים אחרות המון המון גירויים.

בארוחות שישי נמצא בגוף של התינוק רמות גבוהות של אדרנלין.

ולפיכך נבחין בתינוק בשפת גוף של מערכת סימפטתית:
התינוק יהיה קולני יותר – ידבר בקול רם, יקשקש, יצחק מדי עד כדי בכי, יבהה בחלל כניסיון להתנתק, יתקשה למקד את מבטו ויסתכל לכל עבר. וכמובן שיתקשה לאכול או להירדם.
ברב המקרים, התנהגות זו, מתוקה וחמודה ככל שתהיה, מעידה על כך שהתינוק נמצא בעודף גירויים.

אז מה עושים?

1. הקדימו תרופה
וודאו כי התינוק ישן טוב במהלך אותו היום. לא מפספס ארוחה או שינה. בשביל שלא יגיע כבר לארוחת הערב בעייפות יתר. אם אתם מארחים את הסדר אצלכם ואתם יודעים שתהיו עסוקים כל אותו היום בהכנות, נסו לבקש ממישהו קרוב שיהיה עם תינוקכם, שיוודא שיישן ויאכל בזמן.

2. זהו סימנים!
המערכת הפרה סימפטתית, זו שאחראית על השינה, העיכול וכו', מופעלת במצבי שלווה, רוגע ונינוחות, צרו את האווירה הזו כשאתם מזהים את הסימנים של תינוקכם. אל תחכו לבכי! כנסו מיד לחדר שקט, שהתאורה בו חלשה ואין בו כמעט אנשים, תאכילו את התינוק בנחת ותרדימו אותו באותו החדר. גם אם זה קורה בתחילת הערב, הרי שעדיף שהתינוק יישן מעט, יאגור כוחות מאשר שיהיה עם רמות גבוהות של אדרנלין למשך כל הערב.

3. היעזרו במנשא
אם אין באפשרותכם להרדים את התינוק בחדר אחר, אם אין כזה חדר, או אם הוא לא מספיק שקט או כי יש בו תנועה מתמדת של אנשים, מנשא זה הפתרון עבורכם! הכניסו את התינוק למנשא, גשו לפינה שקטה יותר, הרגיעו את האווירה ונסו לתת מענה למה שהוא זקוק לו כרגע, באופן שקט ואינטימי. מנשא, כשהתינוק עם הפנים אליכם, מדמה באופן הכי טוב את המערכת הפרה סימפטתית.

4. היו קשובים לרחשי ליבכם
אפילו אם אנשים אחרים לא חושבים כמוכם, אם זיהיתם שהתינוק זקוק למשהו, נסו לתת לו מענה. לפעמים הרבה עצות או כיווני מחשבה אחרים יכולים לבלבל אתכם ולגרום לכם להרגיש חסרי בטחון, את התחושה הזו אתם מעבירים לתינוקכם שכמובן משפיעה גם היא על ההתנהגות שלו. אתם ההורים הכי טובים לילדים שלכם ומעצם היותכם כאלה, אתם יודעים שזה מה שהוא צריך עכשיו גם אם למישהו אחר, זה נראה אחרת.

הכותבת: לריסה גינת, בעלים ומפתחת SmallTalk – לדבר עם תינוקות.
לאתר של לריסה small-talk.co.il ולדף הפייסבוק https://www.facebook.com/Small.talk.co.il

השאר תגובה

האימייל שלך לא יפורסם.

גלול למעלה
דילוג לתוכן