הילד שלי נרדם לבד במיטה – האומנם?? על שינה תינוקות מאת שרון רייטמן
הורים רבים מאמינים שתינוקם נרדם לבד, אך לעתים קרובות לאחר אבחון מסתבר כי הם אינם מודעים לגורמי תלות חיצוניים שונים אשר משפיעים על שינת תינוקם. גורמי תלות חיצוניים אלו אינם מאפשרים הרדמות עצמאית וכתוצאה מכך שינת התינוק משובשת ואינה איכותית (וגם של הוריו).
שינה תינוקות – עמידות וגורמי תלות חיצוניים
הבעיה העיקרית עם גורמי תלות חיצוניים היא העובדה שככול שהזמן עובר, התינוק או הילד מפתחים עמידות לאותו גורם תלות חיצוני ועלול לדרוש אותו יותר ויותר, ולכן הורים רבים יחוו רגרסיה בשינת ילדם. מאמר זה יסקור חלק מגורמי התלות קיימים אשר יכולים לגרום לבעיות שינה אצל תינוקות ופעוטות ולמנוע מהם הרדמות עצמאית.
שינה תינוקות – נוכחות/מגע הורים
הורים רבים עוזרים לתינוקם להירדם בדרכים שונות:
ישנם הורים אשר מרגיעים על ידי ליטוף או שירה במיטה עד שהתינוק נרדם, ישנם הורים אשר יושבים ליד הילד עד שהוא נרדם ואז חומקים מהחדר, וישנם כאלו אשר פורסים מזרן על הריצפה ומראים לילד איך גם הם הולכים לישון ואז חומקים מהחדר כאשר הוא נרדם ועוד ועוד שיטות.
המגע או הנוכחות של ההורים עוזר לתינוק "להכנס" למצב שינה ולכן הוא תלוי בגורם זה בכדי לישון. כאשר הוא מתעורר במהלך הלילה הוא זקוק למגע או הנוכחות של ההורים בכדי לחזור חזרה לישון ולכן יזעיק את הוריו שוב ושוב.
לאותם הורים חמקנים שיוצאים מהחדר לאחר שהוא נרדם או אלו שמדמים שינה לצד תינוקם אבקש שיחשבו על המסר הערכי אותו הם מעבירים לילדם. כאשר אתם חומקים או "עובדים" על ילדכם אתם בעצם נמנעים מלומר לו את האמת – שהוא צריך לישון במיטה ואתם בזמן הזה צריכים לעסוק בעניינים שלכם, לדבר עם בן הזוג,לדאוג למטלות הבית, סתם ליהנות מול הטלוויזיה אחרי יום ארוך ועוד ועוד, ולכן הייתי שוקלת כהורה האם זה מסר שאותו ארצה להעביר לילדי.
שינה תינוקות – בקבוק / הנקה בלילה
ילדים אשר נמצאים במשקל תקין יכולים החל מגיל 5 חודשים שלא לאכול במהלך הלילה (גם אם הוא ישן 10 שעות רצוף ויותר). להורים אשר אינם בטוחים אם ילדם אכן לא זקוק לאוכל במהלך הלילה מומלץ להתייעץ גם עם רופא הילדים שלהם. הפסקת האכלה בלילה תעודד לרוב אכילה טובה יותר ביום. בכדי לעודד הרגלי שינה טובים מומלץ לנתק את הקשר בין אוכל ושינה, ולכן אם הילד נרדם על הבקבוק או תוך כדי הנקה נוצרת תלות בין האוכל להרדמות. התינוק מצליח "להכנס" למצב שינה רק בעזרת אוכל ולכן הוא עלול עם הזמן לדרוש זאת שוב ושוב. בפועל הוא אינו מעוניין לאכול אלא רוצה לחזור לישון ומתקשה בכך ולכן מזעיק את הוריו.
שינה תינוקות – מים
ישנם הורים אשר מנסים למנוע מתן אוכל בלילה ע"י דילול האוכל באמצעות מים או מתן מים במקום אוכל. החלפת תלות באוכל ע"י תלות במים היא זהה ולא תפתור את בעיית התלות באוכל רק תעביר אותה לתלות אחרת ולכן אני ממליצה להורים להימנע ממתן מים בלילה במקום אוכל. במידה והחלטתם שאתם כן מאפשרים שתייה במיטה אנא הקפידו על כללי בטיחות, שהראשון בהם הוא לא לתת לתינוק לשתות או לאכול במיטה ללא השגחתכם מחשש לחנק.
שינה תינוקות – מוצץ
הבעיה אינה שהוא תלוי במוצץ בכדי להירדם אלא שהוא תלוי בהורה שייתן לו את מוצץ. בכל פעם שהתינוק מתעורר הוא מזעיק את הוריו דבר אשר הופך את שנתו (ושל ההורים) לשינה מקוטעת רצופת התעוררויות (אפילו אם זה רק לכמה שניות זה עדיין משבש את רצף השינה). ולכן רצוי ללמד את התינוק לקחת את המוצץ לבד ללא תלות בהורים. ניתן לתרגל עם התינוק בצורה הדרגתית כבר מהרגע שהוא יודע לתפוס חפץ ולהכניס אותו לפה באופן עצמאי (באזור גיל 5 חודשים).
שינה תינוקות – ייעוץ שינה וטיפול בגורמי תלות
במסגרת ייעוץ שינה ולאחר אבחון מעמיק מזהים את כל גורמי התלות החיצוניים אשר משבשים את שינת התינוק. חלקם מוזכרים פה אך יש מגוון רחב של גורמי תלות לדוגמא קפיצה על כדור פיזיו. במהלך תהליך הייעוץ אנו מטפלים בכל הגורמים כך שבסיומו של התהליך שינתו של התינוק תהיה תלויה בדבר אחד בלבד – הוא עצמו כלומר הרדמות עצמאית.
במידה ולא נטפל במקביל בכל גורמי התלות יתכן ונראה שיפור אך הוא יהיה לטווח קצר ובמהרה התינוק יפתח עמידות לגורם תלות אחר ושנתו תהיה שוב משובשת .
שיהיה לילה טוב
שרון רייטמן | יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" | www.sleepingbaby.co.il