עמוד ראשי / מורן ממליצה / פחות מלח, פחות סוכר שווה הרבה יותר בריאות – המצפן התזונתי

פחות מלח, פחות סוכר שווה הרבה יותר בריאות – המצפן התזונתי

האם קרה לכן שהלכתן ברחוב שאתן מכירות ממש טוב ולפתע הרמתן את הראש וגיליתן שצץ שם בניין שלא שמתם לב לקיומו? או שהחלטת, החלטתם להחליף את הרכב וההחלטה שהתקבלה היא רכב מסוג מסוים בצבע אדום, והפלא ופלא הנה צצות להן כפטריות (אדומות) על הכביש מכוניות רבות מהסוג והצבע שרציתם…איך זה שלא ראינו אותן קודם לכן?

התשובה: פשוט לא כיוונו את זרקור המיקוד לכיוון הזה…אותו הדבר קרה לי עם המצפן התזונתי של תנובה שחוגג בימים אלו שנה. ניתן לראות פרסום של המצפן התזונתי על שלטי חוצות, ברחבי האינטרנט, בטלוויזיה ואני? ראיתי אבל לא ממש עצרתי והתמקדתי בתוכן, עד ש…הוזמנתי לפני מס' ימים למטה תנובה אי שם בגלילות ונחשפתי לעובדות שלא ממש נתתי את תשומת ליבי אליהן, עובדות שעושות לך "ריסטארט" על המצפן הפנימי שלך ועל הכיוון התזונתי הנכון ללכת לקראתו…

כאמא לשלושה זאטוטים אחד הדברים שחשובים לי הוא לתת להם את התזונה הטובה ביותר שאני יכולה. אני חושבת שזו אחת השאלות והדאגות הפופולאריות ביותר אצל אמהות…הוא אכל? מה היא אכלה? כמה הם אכלו? וכו'…שאלות שכנראה לא עוברות גם שהקטנים כבר בני שלושים פלוס פלוס…אבל רגע אחד מה איתי? מה עם התזונה הטובה ביותר עבורי? עבורך?

יש משפט כזה שאומר שאנחנו לא יודעים משהו עד שאנחנו יודעים או במילותיו של אוליבר ונדל הולמס – "המוח האנושי, לאחר שהתמתח על מנת לקלוט רעיון חדש, לעולם אינו חוזר לממדיו המקוריים" אז הנה כמה עובדות שאחריהן המוח שלי עשה חישוב מסלול מחדש.

הידעתן למשל שכמות הסוכר המומלצת ליום היא 5 כפיות? וכמות המלח המומלצת ליום היא 2000 מ"ג שהם כפית אחת? כששמעתי את הנתונים האלו הכי היה לי קל לחשב את כמות הסוכר לפי כוסות הקפה שאני שותה ביום וכבר מצאתי את עצמי עוברת את הכמות המומלצת…אממ, אופס זה רק הקפה…ושלא לדבר על כך שאצלנו במשפחה ירשנו גנטית את שיקשוק המלח באופן אוטומטי מבלי לטעום בכלל.

אבל רגע, בכלל רצו להסב את תשומת לבי על כמויות הסוכר והמלח החבויים בתוך מוצרים אותם אני ואתן צורכות על בסיס יום יום ואני משוכנעת שאם אשתף אתכן גם אתן תהיו המומות. הידעתן למשל שבכף קטשופ מתחבאת כפית סוכר? או שבכוס משקה קל מתחבאות 5 כפיות סוכר? ב-100 גרם קורנפלקס מתחבאות להן 6 כפיות סוכר?

ומה לגבי המלח? בכף רוטב סויה מתחבאים בין 700-900 מ"ג מלח, זה כמעט חצי מההמלצה היומית, באותו הקורנפלקס ממקודם עם הסוכר מתחבאים 500 מ"ג נתרן/מלח, שלא לדבר על מוצר מוכר כמו בייגלה עם 1000 מ"ג נתרן וכפי שבוודאי אתן רואות ניתן לעשות רשימה ארוכה ולהמשיך להיות בשוק מהעובדות. ולמה להיות בשוק? כי הנתונים במדינת ישראל מצביעים על כך ש-50% מהציבור סובל מעודף משקל ו-1 מכל 3 ילדים נמצא בעודף משקל. אחד משלושה ילדים? יש לי שלושה ילדים…

הידעתן? עודף סוכר עלול לגרום ל- סוכרת, עששת, מחלות לב ואף לסרטן, ועודף מלח (נתרן) עלול להוביל למחלות לב, יתר לחץ דם, שבץ מוחי מחלות כליה וכו'.

אני רוצה להתוודות הטעם הנרכש שלי אוהב מתוקים ואוהב מלוח, ומצד שני אחד הערכים הכי חשובים לי הוא בריאות ולתזונה יש חלק משמעותי באיזון הבריאותי ומתוך המקום הזה אני בוחרת לשים לב ולעשות שינוי עבורי ועבור הגוזלים שלי הנה כמה כללים פשוטים שאני הולכת ליישם:

1.) מחליפים את השתייה המתוקה – במים. מים, מים, מים!

2.) ממתיקים בכאילו ומרגישים ממש – טעם וריח הם חברים טובים, נכון שכשאנחנו מצוננות והאף סתום אז פתאום לאוכל אין שום טעם? אז מסתבר שבמקום להמתיק בסוכר אפשר ליצור אפקט מתוק עם וניל וקינמון למשל…יש לכן רעיונות איך להמתיק מבלי להוסיף סוכר? שתפו אותנו בתגובה.

3.) תשומת לב! לבדוק כמה סוכר וכמה נתרן יש במוצרים – על כל אריזה של מוצר תוכלנה למצוא את הסימון התזונתי, הנתרן יופיע בה, החלטנה לרכוש מוצרים שאינם עולים על 300 מ"ג נתרן ל-100 גרם. את הסוכר נמצא את תחת הכותרת "רכיבים" , לסוכר ולסוגיו השונים שמות כגון: גלוקוז, פרוקטוז, סירופ תירס…מה הכלל לגבי סוכר? פשוט מאד, לוודא שהוא לא נמצא בשלושת המקומות הראשונים ברשימת המרכיבים.

4.) טעם נרכש אפשר לרכוש מחדש – אנחנו כאמהות וכבני אדם מבוגרים אוהבים כמות מסוימת של סוכר או מלח כי התרגלו לכך, פעמים רבות מתוך האוכל שספגנו בבית הורינו ומתוך ההרגלים שצמחנו איתם. שמתי לב שמתוך אותו מקום שלי פעמים רבות מתוך חוסר מודעות לכך אני מעבירה את הרגלי הטעם שלי לקטנטנים, ובעקבות כל העובדות שנחשפתי אליהן הבנתי שהיום זה הזמן הנכון להקנות להם הרגלי תזונה טובים יותר – פחות מלח, פחות סוכר שווה יותר בריאות.

5.) הדרגתיות – להוריד קצת סוכר וקצת מלח כל פעם, כך שנוכל להתרגל בקלות לטעם החדש, והופ מבלי ששמנו לב הורדנו בצורה משמעותית כמויות והטעם פשוט נפלא!

6.) לא להימנע אלא לנתב – הילד רוצה קינוח? בא לו משהו מתוק? אפשר להיענות לרצון הילד ולנתב את הבקשה לפינוקים מופחתי סוכר, כמו: מעדן קרלו 25% פחות תוספת סוכר או שוקו תנובה 30% פחות סוכר. בארוחת הבוקר או הערב שהן ארוחות קלות יותר בחרתן לשים בין מרכיבי הארוחה על השולחן גם גבינה וקוטג' בחרו את מופחתי המלח, ותגלו כמה מהר ילד מתרגל לטעמים החדשים.

אני רוצה לסיים את הכתבה הזו בסיפור עממי שמקורו סין

משל הפרפר

לפני שנים רבות, בכפר שבצד השני של העולם היה אדם זקן וחכם עד מאד, אותו חכם ידע להסתכל ולומר מה מחזיק כל אחד בכף ידו. רצה איש אחד בכפר להכשיל את החכם ורקם מעשה: הוא יחזיק בכף ידו פרפר וישאל את הזקן החכם מה נמצא בכף ידו. האיש חשב לעצמו שבמידה והזקן החכם יענה שיש לו פרפר בכף היד, הוא יקשה עליו וישאל האם הפרפר חי או מת?

במידה ויאמר הזקן החכם שהפרפר מת, יפתח האיש את כף ידו ויראה לו כי הפרפר חי ולהיפך, במידה ויאמר הזקן החכם שהפרפר חי ימעך אותו במהירות ויראה לו כי פרפר מת בכף ידו. הגיע האיש אל החכם עם הפרפר בכף ידו ושאל את החכם הזקן מה יש לו בכף היד. כפי שרקם בתכניותיו ענה הזקן "פרפר", המשיך ושאל האיש האם הפרפר חי או מת?

הביט החכם הזקן עמוק בעיניו של האיש, כפי שעושים חכמים זקנים, וענה: ההחלטה אם הפרפר ימות או יחיה נתונה בכף ידך ואתה הוא המחליט. האיש פתח את כף ידו ובחר לשחרר את הפרפר לחופשי.

בואו נזכור שהעתיד שלנו ושל ילדינו נמצא בכף ידינו, ובבחירות שנעשה : )

השאר תגובה

האימייל שלך לא יפורסם.

גלול למעלה
דילוג לתוכן